Nyheter

Maskineriet er nå godkjent lærlingbedrift

20 LEDIGE PLASSER: Svein Bolstad ved Maskineriet har 20 ledige læreplasser, og sliter med å få tak i nok folk. Her sammen med Mette Troveit ved Opplæringskontoret for salg og service. Foto: Lars Ravn

Denne artikkelen ble publisert i Telemarksavisa 01.03.2018. Den er gjengitt etter tillatelse fra journalist Lars Ravn.  

Kan ta i mot flere lærlinger

SKIEN: Da søknadsfristen gikk ut, var det fremdeles 40 ledige læreplasser innen butikk og salg i Telemark.

– Vi vil veldig gjerne ha flere lærlinger, sier Svein Bolstad.

Han er lærling- og bemanningsansvarlig ved callsenteret Maskineriet på Kjørbekk. Her er det rundt 200 ansatte som driver med salg på heltid og deltid.

For tiden har de kontrakt med tre lærlinger, men nå vil de ta inn flere. Mange flere.

Frister med ekstra lønn

– Vi ønsker å hente inn 20 lærlinger. Vi kan tilby grundig opplæring med coaching og oppfølging – og lønn i henhold til lærlingsatsene. I tillegg kan lærlingene få provisjonslønn, frister Bolstad.

For det første læreåret er månedslønnen på 13 000 kroner, og 18 000 kroner det andre året.

– På toppen kommer en provisjonslønn, som hos oss i snitt ligger på 40–50 kroner timen. Her er du din egen lykkes smed, og kan tjene mye penger ved siden av å være lærling, sier Bolstad.

Ledige plasser i butikk

Da søknadsfristen for læreplasser gikk ut 1. mars, hadde Opplæringskontoret for salg og service i Telemark fremdeles rundt 40 ledige plasser.

– Vi har mange ledige plasser innen dagligvare, sportsbutikker, skobutikker og elektronikkbutikker. Men vi sliter dessverre med å fylle opp plassene, sier Mette Troveit ved opplæringskontoret, som oppfordrer ungdom til å ta kontakt selv om fristen er utløpt.

Opplæringskontoret formilder lærlinger til 109 medlemsbedrifter. I fjor var det flere av bedriftene som ikke fikk inn de lærlingene de ønsket.

Etter å ha fullført to år ute i bedrift ender lærlingene opp med et fagbrev i salgsfaget. Troveit mener det er gull verdt.

– Dette er en kort utdanning som åpner opp for mange spennende muligheter. Denne fagkompetansen gir et klart konkurransefortrinn, som er uvurderlig i kampen om butikkjobbene. Med et fagbrev behersker du et yrke, og kan ta høyere utdanning etter hvert, sier hun.

Voksende behov

Prognoser fra Statistisk sentralbyrå sier at Norge vil mangle over 90 000 fagarbeidere i 2035. Og ifølge NHOs kompetansebarometer svarer nå seks av ti bedrifter at de trenger personer med yrkesfaglig utdanning. Kun én av tre bedrifter etterspør en mastergrad.

– Selv om jobbutsiktene er lyse, sliter dere altså med å få tak i lærlinger?

– Salg er et krevende fag. Næringslivet krever at de som søker om plass, virkelig ønsker dette. Men for ungdom med de rette egenskapene, og som er motivert for salg, er det store karrieremuligheter, sier Troveit.

Jobb og karriere

Bolstad tror på sin side mange undervurdere kompetansen man får ved å jobbe i et callsenter.

– Du lærer deg å lese mennesker og tyde signalene de gir. Du blir en mini-psykolog. Behersker du telefonsalg, da kan du salgsfaget, sier Bolstad.

Han tilføyer at 11 av de ansatte ved Maskineriet startet som telefonselgere, men nå har jobbet seg opp til lederstillinger.

– De som får lærlingplass hos oss, har også veldig gode muligheter for en fast jobb i etterkant. Hvis du takler denne jobben, har du lagt grunnlaget for en god yrkeskarriere. Hos oss får du med deg en god ballast ut i arbeidslivet, sier han.

Vil du å gå i lære hos de beste?